google-site-verification=H66guQsfF-DuU1IdO9FkCT-GXVvuqjYih2q_NHuFz0A

Magánszemélyeknek

Pályázathoz értékbecslés

A sikeres pályázati elbírálás, a pályázati összeg folyósításának egyik feltétele az, hogy legyen egy olyan terhelhető ingatlana a pályázónak, amit fedezetként fel tud ajánlani. Ehhez kell ingatlan értékbecslés. Ebből látja a pályázatot kiíró, a pályázati pénzt folyósító, hogy milyen összeget tud adni a pályázónak, hiszen kb. 10 évre jelzálogjogot fog bejegyeztetni az ingatlanra.
Vissza nem térítendő pályázatnál elfogadják a független értékbecslőt.
Ha részben visszatérítendő a pályázott összeg, akkor a pályázati pénzt folyósító pénzintézet értékbecslője kell, hogy készítse az értékbecslést. 

Független értékbecslőként rövid határidőn belül kimegyek a helyszínre és felmérem az ingatlant. Kérek tulajdoni lapot, térképmásolatot. Ezek alapján készítem el 5-8 munkanapon belül az ingatlan értékbecslést.

17 éves ingatlan értékbecslői tapasztalattal rendelkezem. Tudom milyen pályázati feltételeknek kell megfelelnie egy ingatlan értékbecslésnek.

Személyes fölmérés. Rövid határidő. Független értékbecslői tapasztalat.
kb. 1000-1200 db ingatlan értékbecslése eddig, min. 20-25 milliárd forint összértéken. 

Hagyatéki eljáráshoz értékbecslés

A hagyatéki leltár felvétele során kell megadni, hogy az örökhagyó tulajdonában lévő ingatlanok mennyit érnek. A közjegyző a hagyatéki leltárban szereplő értéken adja át az örökséget az örökösöknek.
Sok esetben, hogy ne kelljen a közjegyzőnek sokat fizetni, kevesebb összeget mondanak az ingatlan értékére az örökösök. Abban az esetben, ha 5 éven belül kerül eladásra az örökölt ingatlan (több örökös esetében mindig) akkor a hagyatékban szereplő összeg és a tényleges vételár különbözete után kell adózni. Az adóvonzat sok esetben több százezer forint, de akár millió forint is lehet. Az adásvételi szerződésnél döbbennek rá sokszor az örökösök, hogy jobban jártak volna, ha kifizették volna + x tízezer Ft-ot a közjegyzőnek. 

Online is tudok értékbecslést készíteni az öröklendő ingatlanról. Így a távolság nem akadály. Nincs jelentősége, hogy a hagyatéki leltárba milyen összeg van beleírva, mert a közjegyzőnek lehet jelezni, hogy az adott ingatlannak az értékét emelni szeretnék. Ennek javítása nem okoz különösebb gondot a közjegyzőnek, és így magasabb áron adja át az örökséget.
Az online értékbecslés során bekérem az ingatlan adatait (alaprajz, nettó alapterület a helyiségeknek, fényképek az ingatlanról kívül-belül, tulajdoni lap). Ez alapján beárazom az ingatlant. Ezt az értékbecslést csak hagyatéki eljáráshoz, vagy saját részre, pl. ingatlan értékesítés előtt, annak piaci értékének meghatározáshoz lehet csak felhasználni. 

Tudni fogja, hogy mennyi a piaci értéke az ingatlannak, hiszen 5 éven belüli értékesítés során nem mindegy mennyi adót fizet utána. Célom, hogy a megbízóm zsebében/pénztárcájában/bankszámláján sok pénz maradjon az ingatlan értékesítése után.

Rövid határidőn belül dolgozom, PDF formátumban kapja meg az ingatlan értékbecslést. (külön kérésre akár nyomtatott formában is) 17 éves szakmai tapasztalat. kb. 1000-1200 ingatlan értékelése kb. 20-25 Mrd forint értékben.
Ha a megbízóm nem tudja, ki a közjegyző, aki tárgyalni fogja a hagyatéki eljárást, megkeresem neki a közjegyző nevét és elérhetőségeit, így akár meg is gyorsíthatja a hagyatéki eljárást. Ez abban az esetben működhet, ha Pl. van vevő az ingatlanra, így nem kell várni kb. 6 hónapot a hagyatéki eljárás lefolytatására. 

Kapcsolat